Η AVK θέσπισε τη διαδικασία δοκιμής για συνδέσμους σύμφωνα με το πρότυπο EN 14525

Πολύ λίγοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι πληρούν το πρότυπο EN 14525, και στην πραγματικότητα εναπόκειται στους κατασκευαστές να δοκιμάσουν τους συνδέσμους τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου. Όταν η AVK εισήγαγε την γκάμα προϊόντων Supa Maxi™ δεν υπήρχε επίσημος κανονισμός δοκιμής KIWA ή DVGW για την απόκτηση επίσημης έγκρισης τύπου σύμφωνα με το πρότυπο EN 14525, και κατά συνέπεια ο πελάτης δεν θα μπορούσε να είναι βέβαιος ότι οι ισχυρισμοί των κατασκευαστών είχαν οποιαδήποτε ουσία. Ως εκ τούτου, η AVK ένωσε τις δυνάμεις της με την KIWA στην Ολλανδία και την DTI στη Δανία για να καθορίσει μια έγκυρη διαδικασία δοκιμής και στη συνέχεια να λάβει τα αποτελέσματα των δοκιμών που επαλήθευσε η KIWA σύμφωνα με τις απαιτήσεις του EN 14525.

Η διαδικασία δοκιμής σύμφωνα με το πρότυπο EN 14525 πρώτα και κύρια εξασφαλίζει ένα λειτουργικό και ανθεκτικό προϊόν. Παρόλο που οι σύνδεσμοι αγκύρωσης χρησιμοποιούνται συνήθως για προσωρινές επισκευές οι οποίες αργότερα μπορεί να αντικατασταθούν από μια πιο μόνιμη λύση, πολλοί σύνδεσμοι παραμένουν εγκατεστημένοι στον αγωγό σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Κατά συνέπεια, η αξιοπιστία σε βάθος χρόνου είναι πολύ σημαντική.

Διαδικασία δοκιμής

Πεδίο εφαρμογής

Σύνδεσμοι και φλαντζοζιμπώ εύρους και αγκύρωσης από ελατό χυτοσίδηρο, για εφαρμογή σε σωλήνες διαφορετικών υλικών: ελατός χυτοσίδηρος, φαιός χυτοσίδηρος, χάλυβας, PVC-U, PE, αμιαντοτσιμέντο.

Δοκίμια

Επιλέγονται ένας μικρός, ένας μεσαίου μεγέθους και ένας μεγάλου μεγέθους σύνδεσμος και αντίστοιχα φλαντζοζιμπώ (DN100, DN200 και DN300), και για τα μεγέθη DN350-600 επιλέγεται τυχαία ένα μέγεθος.

Απαίτηση

Δεν επιτρέπεται να παρατηρηθεί διαρροή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε από τις παρακάτω δοκιμές #1 έως #4. Ο σύνδεσμος από μόνος του πρέπει να απορροφά πλήρως την πίεση χωρίς εξωτερικές ενισχύσεις ή στηρίγματα. 

Τύποι σωλήνων:

Οι σύνδεσμοι πρέπει να δοκιμάζονται στους παρακάτω καθορισμένους τύπους σωλήνων:

  • Ελατός χυτοσίδηρος, PN16, με σωλήνες ελάχιστης και μέγιστης εξωτερικής διαμέτρου αντίστοιχα (ελαχ./μεγ. ανοχής διαστάσεων)
  • PVC, PN 6 και PN16 ονομαστικής διαμέτρου
  • PE, PN6 και PN16 ονομαστικής διαμέτρου

Οι δοκιμές για τους σωλήνες αμιαντοτσιμέντου και χάλυβα δεν είναι απαραίτητες, καθώς θεωρούνται πιο στιβαρές σε σχέση με τους σωλήνες ελατού χυτοσιδήρου.

Δοκιμή #1: Διάταξη σωλήνων σε ευθεία και υπό γωνία, στιβαρές σωλήνες

Όλα τα δοκίμια πρέπει να δοκιμάζονται σε ένα σωλήνα ελατού χυτοσίδηρο στην μέγιστη και ελάχιστη διάμετρο με πίεση νερού 1,5 x PN16 + 5 bar = 29 bar για PN 16, ή 1,5 x PN10 + 5 = 20 bar για PN 10, με την πίεση να διατηρείται σταθερή για τουλάχιστον 2 ώρες. Εφαρμόζεται παράλληλα παράπλευρο φορτίο 40 x DN (mm) σε N (Newton):

  • Διάταξη σωλήνων σε ευθεία χωρίς γωνιακή απόκλιση 
  • 4° απόκλιση ανά πλευρά, ισοδύναμη με ένα σύνολο 8° για μια διάταξη δύο άκρων σωλήνων σε έναν σύνδεσμο.

Δοκιμή #2: Διάταξη σωλήνων - εύκαμπτοι σωλήνες PVC/PE

Όλα τα δοκίμια πρέπει να δοκιμάζονται σε ευθεία διάταξη με πίεση νερού 1,5 x PN + 5 bar, με την πίεση να διατηρείται σταθερή για τουλάχιστον 2 ώρες. Οι σωλήνες PVC υπόκεινται επίσης σε παράπλευρο φορτίο 40 x DN (mm) σε N (Newton). Εφαρμογή σε σωλήνες:

  • PVC/PE PN6, πίεση νερού 1,5 x PN6 + 5 bar = 14 bar
  • PVC/PE PN10, πίεση νερού 1,5 x PN10 + 5 bar = 20 bar
  • PVC/PE PN16, πίεση νερού 1,5 x PN16 + 5 bar = 29 bar

Δοκιμή #3: Διάταξη σωλήνων - δοκιμή κενού

Όλα τα δοκίμια πρέπει να δοκιμαστούν με μια πίεση του -0,8 bar. Η πίεση δεν πρέπει να μεταβληθεί περισσότερο από 0,08 bar στο χρονικό διάστημα των 2 ωρών. Οι σωλήνες PVC υπόκεινται επίσης σε παράπλευρο φορτίο 40 x DN (mm) σε N (Newton). Εφαρμογή σε σωλήνες:

  • Σωλήνες ελατού χυτοσιδήρου στην ελάχιστη διάμετρο:
  • PVC PN6 
  • PE PN6 

Δοκιμή #4: Διάταξη σωλήνων - έλεγχος αντοχής

Όλα τα δοκίμια πρέπει να δοκιμαστούν σε 24.000 κύκλους αύξησης και μείωσης της πίεσης  μεταξύ 13 bar και 18 bar αντίστοιχα. Οι σωλήνες ελατού χυτοσιδήρου και PVC υπόκεινται επίσης σε παράπλευρο φορτίο 40 x DN (mm) σε N (Newton). Εφαρμογή σε σωλήνες:

  • Σωλήνες ελατού χυτοσιδήρου στην ελάχιστη διάμετρο: 
  • PVC PN6
  • PE PN6

Η διαδικασία δοκιμής της AVK για την σειρά Supa Maxi™ υπερβαίνει τις απαιτήσεις του προτύπου EN 14525

Η διαδικασία δοκιμής πληροί τις απαιτήσεις του EN 14525. Ωστόσο, καθ ' όλη τη διαδικασία ανάπτυξης του προϊόντος, οι σύνδεσμοι εύρους και αγκύρωσης Supa Maxi™  έχουν υποβληθεί και περάσει με επιτυχία σημαντικά σκληρότερες και πιο εκτεταμένες δοκιμές, με βάση την μακρά εμπειρία της AVK με τις πρακτικές εφαρμογές των συνδέσμων αγκύρωσης. Όλες οι διαστάσεις στο εύρος DN40 έως DN400 έχουν δοκιμαστεί σύμφωνα με τα παραπάνω, όπως επίσης και στις σωλήνες αμιαντοτσιμέντου, χάλυβα και λεπτότοιχες σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα, σε πλήρη γωνιακή απόκλιση όλων των τύπων σωλήνων. Ένας άκαμπτος σωλήνας ελατού χυτοσιδήρου έχει εκτεθεί σε ισχυρό φορτίο στο ελεύθερο άκρο του για να εξεταστεί η σταθερότητα κάτω από ακραίες συνθήκες προσομοιάζοντας την καθίζηση του εδάφους και την εφαρμογή άνισου πλευρικού φορτίου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε δοκιμή εφελκυσμού σε συνθήκες στεγνές και χωρίς εσωτερική πίεση ισοδύναμη με περισσότερα από 30bar πίεσης νερού, όπως επίσης και μία διάταξη σε ακραία γωνιακή απόκλιση με άνιση σύσφιξη των κοχλίων. Επιπλέον, οι σύνδεσμοι τοποθετήθηκαν σε θερμοκρασίες μεταξύ -30 °C και +70 °C, έγινε σύσφιξη με την καθορισμένη ροπή και εξετάστηκαν στις δοκιμές #1 και #2, για να βεβαιωθεί η ορθή λειτουργία τους σε πολύ ψυχρές ή θερμές συνθήκες. Τέλος, οι δοκιμές διενεργήθηκαν με αέρα για την βεβαίωση της χρηστικότητας τους σε εφαρμογές φυσικού αερίου. Οι σύνδεσμοι Supa Maxi™ παρέμειναν στεγανοί και αγκυρωμένοι κατά την διάρκεια όλων των δοκιμών.

Διαβάστε περισσότερα για την γκάμα των συνδέσμων εύρους και αγκύρωσης Supa Maxi™.