Γιατί χρειαζόμαστε ένα ψηφιοποιημένο δίκτυο διανομής νερού;

Οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ορισμένων από τις περιβαλλοντικές και αστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υπηρεσίες ύδρευσης. Η τεχνολογική ανάπτυξη έχει καταστήσει οικονομικά εφικτή την ψηφιοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας και η νέα τεχνολογία, όπως το Internet of Things (IoT), παρέχει στον τομέα του νερού νέες ευκαιρίες.

Προκλήσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης του νερού

Καθημερινά, οι υπηρεσίες ύδρευσης αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση της διανομής νερού. Οι δυνητικές επιπτώσεις της λειψυδρίας, η αυξημένη κατανάλωση νερού, το υψηλό ενεργειακό κόστος, η αστικοποίηση και το μη ανταποδοτικό νερό (NRW) είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που αναγκάζουν τις υπηρεσίες ύδρευσης να σκεφτούν καινοτόμες λύσεις.

Το μη ανταποδοτικό νερό είναι ουσιαστικά το παραγόμενο και καθαρισμένο νερό που χάνεται κάπου στο σύστημα διανομής νερού και δεν φτάνει ποτέ στους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι το νερό δεν χρησιμοποιείται ή πληρώνεται, επηρεάζοντας τις τοπικές οικονομίες καθώς και τους διαθέσιμους τοπικούς πόρους. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, τα επίπεδα NRW κυμαίνονται από περίπου 5% έως και 80% σε ορισμένες περιοχές. Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για έναν πιο βιώσιμο τρόπο παροχής νερού.

Η πρόκληση είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας, της συντήρησης και η αύξηση της ασφάλειας του δικτύου παροχής και της ποιότητας του νερού, και ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων. Σημαντικό μέρος της λύσης είναι η δυνατότητα παρακολούθησης της πίεσης, της θέσης ανοίγματος/κλεισίματος της δικλείδας και της ρύπανσης στο δίκτυο διανομής.

Επισκόπηση ολόκληρου του δικτύου διανομής

Με χιλιάδες δικλείδες, εξαρτήματα και κρουνούς εγκατεστημένα σε όλο το δίκτυο διανομής είναι διαθέσιμες πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή του. Τι θα γινόταν αν μερικές από τις πιο κρίσιμες δικλείδες έστελναν μηνύματα σε εσάς κάθε φορά που λειτουργούσαν; Όχι μόνο οι δικλείδες σας αλλά και οι πυροσβεστικοί κρουνοί.

Με βάση τα δεδομένα που προέρχονται απευθείας από κρίσιμα σημεία του δικτύου διανομής σας, μπορείτε να λαμβάνετε αποφάσεις βασισμένες σε γεγονότα που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη διανομή νερού με πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο.

Πλεονεκτήματα για τις τοπικές υπηρεσίες και το περιβάλλον

Η ψηφιοποίηση και η οπτικοποίηση συμβάλλουν σε καλύτερα δομημένες και αυτόματες λειτουργίες. Οι ψηφιακές λύσεις συμβάλλουν ενεργά στη μείωση της απώλειας νερού, της κατανάλωσης ενέργειας και του λειτουργικού κόστους, καθώς και στη διασφάλιση της ποιότητας του νερού. Οδηγεί σε τεράστια οφέλη σε τοπικό επίπεδο και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων, περιβαλλοντικών προκλήσεων. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση του συστήματος ώστε να διανέμει μόνο την απαιτούμενη ποσότητα νερού θα επιτρέψει την εξοικονόμηση ενέργειας.

Διεθνείς απαιτήσεις

Ως τοπική υπηρεσία ύδρευσης, έχετε την ευθύνη να διασφαλίσετε την ασφαλή διανομή νερού για τους καταναλωτές σας. Ωστόσο, αποτελεί παγκόσμια πρόκληση η φροντίδα των υδάτινων πόρων μας και η εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού για όλους. Ως εκ τούτου, η βιώσιμη παροχή νερού βρίσκεται στη διεθνή πολιτική ατζέντα.

Στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο ΟΗΕ έχει υιοθετήσει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν τον κόσμο σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Ένα ψηφιοποιημένο δίκτυο διανομής επιτρέπει στις υπηρεσίες ύδρευσης να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να μειώσουν τις απώλειες νερού - και έτσι να διασφαλίσουν την προστασία των πόρων μας. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει σημαντικά στους SDGs 6 και 11 του ΟΗΕ για την εξασφάλιση καθαρού νερού και αποχέτευσης και ασφαλών, ανθεκτικών και βιώσιμων πόλεων.

Απαιτήσεις της ΕΕ για το πόσιμο νερό

Η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής δεν παρέχει μόνο την οπτικοποίηση που απαιτείται για τη λήψη των σωστών αποφάσεων. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί απαραίτητο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων αποτελεσματικότητας της διεθνούς νομοθεσίας.

Σκοπός της Κοινοτικής Οδηγίας για το Πόσιμο Νερό είναι να διασφαλίσει ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό. Αφορά τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό και τις οριακές τιμές που πρέπει να γίνονται αποδεκτές στο δίκτυο ύδρευσης, και επικεντρώνεται στη διαχείριση των κινδύνων και στη μείωση των απωλειών νερού.

Σε περίπτωση διαρροών και σπασίματος σωλήνων, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί το σύστημα σωληνώσεων. Ως εκ τούτου, κάθε κράτος μέλος πρέπει να αξιολογήσει και να θέσει στόχους για τη μείωση της απώλειας νερού. Η νέα τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις υπηρεσίες στην επίτευξη αυτών των νέων στόχων, βελτιώνοντας τον τρόπο διαχείρισης της πίεσης, την παρακολούθηση των διαρροών και την ανίχνευση και αποφυγή της κλοπής νερού. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι το σύνολο του δικτύου διανομής υπόκειται σε μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο. Μια σωστή εκτίμηση κινδύνου περιλαμβάνει την εξέταση του τρόπου διαχείρισης και προστασίας όλων των σημείων πρόσβασης στο νερό. Οποιαδήποτε εκτίμηση κινδύνου θα πρέπει επίσης να εξετάζει τον κίνδυνο που ενέχουν οι ακατάλληλες πιέσεις στο δίκτυο διανομής. Η πολύ χαμηλή πίεση ενέχει τον κίνδυνο διείσδυσης ρύπων, ενώ η πολύ υψηλή πίεση σημαίνει υψηλότερο επίπεδο διαρροής και αυξημένο κίνδυνο θραύσεων. Οι αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας στο δίκτυο και η απομακρυσμένη παρακολούθηση των κρουνών και των δικλείδων θα διασφαλίσουν τη διαχείριση των κινδύνων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Βίντεο

Ψηφιακή παρακολούθηση AVK Smart Water

Οι ασύρματοι αισθητήρες IoT που λειτουργούν με μπαταρία συλλέγουν δεδομένα απευθείας από το δίκτυο και τα μετατρέπουν σε πολύτιμες πληροφορίες.